donderdag 31 januari 2008

Globalisering

Geen idee dat er zoveel tussenpersonen bestaan in ons landje, maar ik werd vandaag (terecht) gecorrigeerd). Ik was er een paar (!) vergeten:

Accountants, notarissen, ambtenaren, middenstanders.

Kortom, samen met de groep van gisteren zit ik nu toch wel zo ongeveer op zo’n 4-5 miljoen werkenden. Dan tel ik kantoorpersoneel maar voor het gemak ff niet mee (ook een miljoentje of 2) EN DAN HEB JE HET QUA WERKEND NEDERLAND WEL ZO’N BEETJE GEHAD.

OH JA, ER IS OOK NOG PERSONEEL DAT IETS MAAKT, tja die 1.5 miljoen is er echt maar valt inmiddels nauwelijks meer op. Nederland is een diensten- en handelsland. Altijd als zodanig bekend vanaf de gouden eeuw, maar nu toch ook echt in werkelijkheid. We dienen, we verzorgen diensten en sommigen onder ons MAKEN nog dingen. Tsssss, wel ERG jaren 70....

Een positief punt van al dat gedien en gehandel is dat Nederland minofmeer onkwetsbaar is voor economische schokken (afgezien van incompetentie, lees de blogs van eerder in januari). De ‘gelobaa-li-zeer-ing’ gaat aan ons land voorbij wat betreft haar negatieve aspekten. Competetief produceren? Dat doen ze maar in China, hier handelen we alleen in gereed produkt. Last van instortende markten? Hoezo, wij handelen in wat VERKOOPT niet in wat is INGESTORT! Kortom, globalisering is niet ons ding maar schaadt ons dus ook niet. Gezeur over verkoop van nederlandse (produktie-)bedrijven naar buitenlandse handen? Onzin, dat geeft ons geld om verder te werken aan deglobalisering. Handel is simpel: je koopt laag in en verkoopt hoger. Geen machine voor nodig. Geen ingenieur, geen uitvinder, geen patent, allemaal onzin. Doen ze ergens anders maar. Wij HANDELEN.

Als ze in de EU ooit ontdekken dat wij in Nederland zo in elkaar steken is de boot aan. Dan gaan ze roepen: maar dat is niet EERLIJK en: MEER PRODUKTIE IN NEDERLAND.

Ik stel voor dat vanaf nu de enige taak van de overheid is het bewaken van onze ongevoeligheid voor globalisering.

Dan komt het allemaal toch nog goed (Peter!).

Geen opmerkingen: