dinsdag 6 mei 2008

Hinken op twee gedachten

tWordt es een keer tijd om de IKC (voor niet-intimi van deze blog: dit is de Incompetentia Krediet Crisis) achter ons te laten. Uiteraard rommelt het nog wel een tijdje door, maar om daar nu al mijn energie aan te verspillen gaat te ver.

Dus tijd voor wat anders.

Ik hink op twee gedachten en leg uit. Ik denk wat betreft de nabije toekomst dat:

  • Beleggingsrendementen de komende 10 jaar niet boven de 10% uit zullen komen
  • De voedselcrisis mede gevoed (!) wordt door ex-financiële marktspeculanten die op zoek zijn naar nieuw bloed.
Beleggingsrendementen
De laatste 30 jaar is het op financiële markten de gewoonte geweest om regelmatig ongelukken te veroorzaken. Was het niet een vierde (of vijfde) fusiegolf die aandeelprijzen (en dus rendementen) opdreef, dan was het wel een volstrekt overspannen IT-'markt' met 100-tallen IPO's waarin pokdalige tieners van nerd tot miljonair groeiden, OMDAT de MARKT iets NIEUWS MOEST hebben om te verkopen aan nietsvermoedende beleggingssukkels. 'De markt' heeft geen geheugen, maar vooral ook geen geweten, dus toen de zoveelste bubble barstte, had iedere 'expert' het zogenaamd altijd al geweten, maar waren er 1000-en beleggers gedupeerd.

Toen het boekje 'Liars Poker' werd gepubliceerd, met zijn enorme nadruk op het GOUD dat kon worden verdiend met JUNK BONDS......(tegenwoordig heet dat 'sub prime'....) was al duidelijk dat die gehele markt kenetturgehek was geworden. Met vastrentende waarden valt dus gewoon slechts een beperkt rendement te boeken, de rest is oplichterij en het benadelen van goedgelovige sukkels die hun 'financial advisor' vertrouwden. NIET DAN? NOU DAN!

Tussendoor hebben we een aantal crises gekend (VS: thrift crisis, oorzaak: teveel risico nemende banken, Scandinavië: banken die teveel gokten op stijgende onroerend goedprijzen, de IKC: banken die gokken op lucht (CDO's) gekoppeld aan stijgend veronderstelde huizenprijzen, Hong Kong, Japan en nog wat landen: banken die gokken op stijgend onroerend goed, kortom HET ZOU NU TOCH AAN eenieder WELES DUIDELIJK MOETEN ZIJN (met name ten burele van BANKdirekties) DAT JE MET ONROEREND GOED NIET zomaar RIJK WORDT....), maar is de speculant steeds op zoek gegaan naar alternatieven die GOUD opleveren, echter heeft die het (op langere of middellange termijn gemeten) NIET gevonden.

Mijn stelling is: inmiddels moet toch ook de GROOTSTE sukkel (laat staan een bankdirekteur) weten dat rendement te verkrijgen is, maar dat je niet in drie jaar de evenknie van Bill Gates kunt worden.

Ofwel: ik hoop dat MEN langzamerhand beseft dat hoog rendement ZONDER risiko NIET bestaat en dat diezelfde MEN nu eindelijk eens de hoorn op de haak dondert (of de GSM de kamer inslingert) als de zoveelste gouden-bergen-belovende broker hen probeert te verleiden.

Tot zover stelling 1: rendementen boven 10% zonder risiko bestaan niet!

Voedselcrisis
Maar dat hindert de speculant niet. Nu de financiële wereld half aan gort ligt, moet er elders naar interessante deals gezocht worden. En waarom zou dat niet de reële markt zijn. De markt waar tastbare zaken worden verhandeld als rijst en mais en goud en olie en koper..... (zeker als daar nog een humanitair rampje bij komt zoals in MyanmarBirma)

Ik ben er heilig van overtuigd dat de prijsexplosies op de 'commodities' markt van de laatste 2 jaren mede zijn veroorzaakt door grootschalige speculatie. Natuurlijk weet ik dat China bestaat. China heeft behoefte aan ALLES en wel in enorme hoeveelheden. Ze zijn van 1949-1989 eeerrg gewend aan planning in dat land en nu ze het 'profit'model niet meer afwijzen, doen ze dat nog steeds en veel beter dan 'het westen'. China knoopt relaties aan met landen die iets hebben dat zij kunnen gebruiken (bijna alle landen dus), voorzover nodig wordt er een batterij chinezen op zo'n land afgestuurd om het te herbouwen, de infrastruktuur te verbeteren of wat dan ook, kortom: ze maken vrienden... en sluiten langdurige contracten.... en hebben dus hun groei goederentechnisch zeker gesteld... dat zie ik een gemiddelde EU-democratie niet doen...

Waar China koopt blijft er voor de rest van de wereld niks/erg weinig over als de produktie van dat 'goed' niet wordt verhoogd (en voor sommige produkten, denk aan olie, KAN dat simpelweg niet).

DUS

stijgen de prijzen....
en dat ziet een speculant ook...
en die gaat dus opslagruimte huren/kopen/regelen...
en die gaat ook kopen...
en dus stijgt de prijs verder....
en is er plots weer een nieuwe interessante boodschap
voor Jan beleg-modaal...

en het gaat werken.
Zeker weten.

Ondertussen sterven mensen van de honger in Somalië en waar dan ook

Maar dat deert onze speculant niet.
Ondertussen hebben regeringen een en ander NIET DOOR en ALS ze het al door hebben gebeurt er toch niks, want overeenstemming over hulpprogramma's levert geen rendement op, dus waarom zouden we dat doen..? Hoezo 'free trade' agreement, hoezo NAFTA, hoezo Wereldbank, hoezo.......

Ondertussen sterven mensen van de honger in Somalië en waar dan ook

Maar de speculant ruikt rendement (zonder risiko).
Geen IT, Geen technologie, Geen efficiëntie, Geen 'schaalvoordelen' door reorganisatie, Geen slimme managersstrategie, niets van dat al. Gewoon Vopak bellen en de Maasvlakte volstorten met rijst of wat je wilt qua commodity en VOORAL NIKS VERKOPEN.....

Het is vaker gebeurd in het verleden, denk aan de broertjes HUNT die de zilvermarkt bijna in handen hadden, denk aan de tulpenbollentralala in eigen land een paar eeuwen terug..

Zou het lukken?
Ik denk het (helaas) wel.

Terwijl banken instorten of door belastingbetalers op de been worden gehouden (= ander woord voor banknationalisatie door centrale banken, zoals gebeurt in de UK en in Dld EN straks in de US, let op mijn woorden...), heeft de speculant de bakens mondiaal verzet. Niet meer dat gepruts met die toch al ongrijpbare en ingewikkelde derivaten, maar gewoon: ruimte huren, beetje klimaat regelen en volstorten met voedingsmiddelen die IEDEREEN nodig heeft, rijk EN (vooral) arm, en afwachten maar.... Immers, de wereld heeft voedselproduktie al JAAAAAren achtergesteld bij voedselverlekkering (= de technologie om werkelijk ALLES te laten smaken naar NIKS).

Ondertussen sterven mensen van de honger in Somalië en waar dan ook

Voor het eerst in tientallen jaren wordt er nu opeens verlekkerd gekeken naar de agrarische sektor, een bedrijfstak die evenzolang aan Verelendung aan het overlijden was. Plots is ALLES wat agrariërs maken/produceren bijna GOUD geworden en stijgen de prijzen van basisprodukten. Boeren blij, speculaten nog blijer...

Ondertussen sterven mensen van de honger in Somalië en waar dan ook

En dat is dus stelling 2 van vandaag: met basisprodukten verdien je goud....

Ondertussen sterven mensen van de honger in Somalië en waar dan ook

En vandaag (gisteren) vierden wij be-vrijheids-dag.

Ondertussen sterven mensen van de honger in Somalië en waar dan ook

De wereld gaat aan speculatie ten onder (vrij naar 'vlijt')
Welterusten.

Geen opmerkingen: