woensdag 23 april 2008

Pennsylvania

Het is vast toeval, maar het adres van het Witte Huis, de woonplaats van de president der Verenigde Staten (van Noord-Amerika) is: 1600 Pennsylvania Avenue en daar gaat het vandaag over. 100+ 'delegates' zijn 'up for grabs' in de staat Pennsylvania voor de 2 resterende democratische kandidaten Obama en Clinton. Mijn (reeds eerder verklapte) wens is Clinton: Beter uitgewerkt sociaal programma, beter 'smoel', maar helaas: te weinig geld (want verkiezingen win je door ze te kopen bij de media), helaas wat slechte adviseurs (waaronder buddy Bill!), dus ook al ben je goed, dat betekent nog niks. Niks nieuws aan, want je hoeft maar vanaf 1963 naar alle presidentskandidaten van de US te kijken om te weten: 'the best man never wins'!

Obama heeft een recordbedrag aan media-coverage gekocht ($ 2.2. mln), Hilary bracht het maar tot een kwart van dat bedrag en staat nu al $ 4 mln rood bij de bank. Obama heeft dus al een dubieus record gevestigd: hij geeft meer uit aan zijn campagne dan OOIT één kandidaat (van welke partij ook) in het verleden heeft uitgegeven (en dan te bedenken dat de feitelijke verkiezingen nog moeten volgen, want in primaries kiezen amerikanen alleen maar een 'politiek leider').

Over 2 uur weten we het. Dan weten we welke 'exit poll' er het dichtst bij zat en of Hilary met méér of met mìnder dan 10% verschil wint van de blanke neger Obama.

Voor de die-hards:

http://www.realclearpolitics.com/epolls/2008/president/democratic_delegate_count.html

geeft een overzichtelijk beeld van de situatie anno nu. (en straks natuurlijk over een paar weken.)

dinsdag 22 april 2008

Klein nieuws

Kleine banken (in de UK)
Vandaag werd bekend dat de BoE na haar eerdere steun voor Northern Rock (hetgeen uiteindelijk midden februari jl. tot een de facto nationalisatie van deze bank leidde), nu ook kleinere banken gaat helpen. Deze kleinere banken zijn door de IKC in een 'funding' probleem geraakt. Zij willen verder... (... gaan met hypotheken te verlenen), maar hebben daar uiteraard zelf geld voor nodig. En laat dat nu minofmeer onverkrijgbaar zijn de laatste tijd... Financiers zien mortgage-backed funding niet zitten met zoveel onzekerheid in de markt, DUS lopen de kleinere banken droog qua geld, hetgeen mogelijkerwijs hun einde zou kunnen betekenen. De BoE fourneert nu staatsobligaties en krijgt daar hypotheken voor terug waardoor deze bankjes weer eventjes vooruit kunnen. Tis een uiterst vreemd lapmiddel, want het betekent impliciet dat de BoE zomaar meedoet aan long term funding. Immers de BoE is nu plotseling houder van een hypotheekportefeulle en de bankjes verkopen uiteraard als een speer alle verkregen obligaties voor cash, waardoor ze weer hypotheken kunnen verlenen.

Als DAT geen historisch voorbeeld van 'moral hazard' is weet ik het ook niet meer.

Kleine emoties
Vandaag werd ik op de hoogte gesteld van het feit dat het beleid van mijn oude faculteit (FEW der VUR) er op gericht is het 'inhuren van lesboeren' te staken, omdat kennelijk de kwaliteit der ingehuurden niet is vast te stellen. Je vraagt je bij zo'n bericht meteen af wie dat inhuren dan doet. Zijn die personen hersen-loos, oordeel-onbekwaam of anderszins incompetent?

Kennelijk!

Evengoed is er van alles aan de hand. Deze faculteit werd 3 jaar geleden door ehhhh laten we zeggen wat ehhhhh minder ehhhhh gelukkig opererende heren (dat was een moeilijk stukje zin!) gedwongen het werk van ooit te moeten doen met de helft van het personeel van ooit. Erger nog, men kreeg als overlevend personeelslid de kans (!) zich te verzekeren van betaald werk ALS men extra ging werken voor hetzelfde salaris. Publish or Perish was de wortel die eenieder werd voorgehouden. Goed, het zittend personeel ging akkoord maar heet desondanks geen Harry Potter en kan dus niet toveren. Wat aan de ene kant méér gevraagd werd (onderzoek en publikaties) moest aan de ándere kant worden ingeleverd (onderwijs). Dat gaat (korte tijd) goed als studenten zo slim zijn deze faculteit te mijden en er dus sprake is van verminderde noodzaak tot het geven van onderwijs. Dat gaat fout als studenten zich en masse blijven aanmelden en er dus sprake is van tenminste gelijkblijvende of zelfs stijgende onderwijsvraag. Het laatste bleek het geval. Tekorten (op het terrein van de beschikbare docent) bleken al ras schering en inslag en er moest ingegrepen worden. Geld was er, dat was het probleem niet, dus alras werden er uit GrijsWijs of elderszins docenten ingehuurd voor bepaalde onderwijsklussen. Uiteraard zit daar puin en parels tussen. Men kreeg dit in de gaten en fluks werd in de betreffende faculteitswcrollenraad geklaagd over het feit dat de kwaliteit van de ingehuurden moeilijk tot niet was te beïnvloeden (ik neem aan dat dit gold voor de eerder benoemde kwalificatie 'puin').

Inmiddels is de trend veranderd. Inhuren is niet meer en vogue. Er is immers nog een uitpersbare categorie personeel die kan worden ingezet: de aio's.

Gedurende 1 dag per week mogen deze wetenschapsslaven nu ook meedelen in het geluk dat een docent beschoren is en vervullen zij vacatures van personeel dat tweemaal een aio-salaris ontvangt.

Dat noem ik nu nog eens winst maken.

Bravo, petje af voor deze VOC-mentaliteit!

zondag 20 april 2008

Lo & Cree

Beloofd is beloofd, dus hierbij de samenvatting/analyse van de eerste twee te bespreken GARP artikelen (zie gisteren).

Allereerst Lo & Co:

What Happened To The Quants In August 2007?
By Amir E. Khandani, MIT and Andrew W. Lo, MIT and AlphaSimplex


Simpel verhaaltje dat vertelt hoe zgn 'standaard' theorietjes/beleggings'regels'/quants in augustus 2007 plotseling niet meer opgingen. Reden: er was het e.e.a. veranderd op de markt, waardoor gehanteerde beta's (maat voor de reaktie van een bepaald fonds in relatie tot de index waartoe dat fonds behoort) niet meer van waarde waren, ofwel de markt bewoog zich af van hetgeen beleggers dachten. Resultaat de strategietjes leverden plots verlies op.

Tja, 'tkan verkeren, maar volgens Lo & Co lag dat niet aan de 'quants', dus aan de strategietjes, maar aan de veranderde omstandigheden. Ja zo lust ik er nog wel een paar: de strategie is goed maar helaas de realiteit van alle dag valt tegen. Tsssss! En dat schrijft we-ten-schap-pe-lijk...

Vervolgens een ander verhaaltje:

Complexity In Financial Innovation – Sophistication In Risk Management
By Marcus Cree and Josie Palazzolo


Leuk verhaal over de gevaren van risicomaatstaven. Vooral de VAR wordt flink besproken met nadruk op de 'fat tails', dat is immers de achilleshiel van de VAR. De financiële ellende verschijnt pas in beeld als we beneden -(minus)3 sigma kijken (en daar kijkt niemandnaar, immers -3 sigma is ieders grens). Redenen waarom niemand het door had zijn:
Var stress testing is backward looking, not forward. Hierdoor wordt de feitelijke -aktuele- kwetsbaarheid van een portefeuille onderschat.

Dit betekent dus zoveel als de standaardkritiek op historical data analysis: in tijden van crisis is het beter het verleden te vergeten en je te concentreren op wat er NU gebeurt/gaat gebeuren.

Tot zover geen nieuws. Dit alles is in vele blogs mijnerzijds meermalen beweerd....

Een der volgende dagen meer....

vrijdag 18 april 2008

IMF & GARP

Nou, het wordt weeres tijd voor een blogje vandaag.

Ook zo genoten van die overbetaalde ($ 200.000+) sukkels van het IMF die Nederland-feindlich wel even duidelijk wilden maken dat NL-huizen (en kantoren-) prijzen welzeker 30% te hoog zijn....

En vergeten waren dat NL (als enige EU-land) hypotheekrente-aftrek biedt aan haar inwoners. Maar van zoiets exotisch hebben ze bij het IMF nog nooit gehoord en trouwens ehhhh.... Nederland, is dat niet dat land van Denemarken of zoiets, waar ze kaas maken en wiet verbouwen en LEGO-paleizen bouwen? Dommer dan dom en dan zijn er zelfs nog mensen in Nederland die het een EER vinden om tot dit centrum van incompetentie te mogen toetreden. Tja, tkan verkeren.

Even een tussendoortje (al weken beloofd):

  • Koop geen beleggingshypotheek (want dat kost je 20% [ofmeer] aan kosten, het brengt in dit decennium geen drol aan rendement en je spaart dus negatief).
  • Sluit een hypotheek af met maximaal percentage NIET-aflosbaar lenen, want dat garandeert maximale hypotheekrente-aftrek en als die wordt afgeschaft heb je zeker al 10% waardevermeerdering op je huis genoten en dus eigenlijk al een heleboel afgelost zonder af te lossen, ja de 'haute finance' genereert wonderen bij de vleet, daar kan Lourdes nog een puntje aan zuigen.
  • Sluit een risicoverzekering af (opdat je partner na je vroegtijdig einde aan hartverzakking, beroerte of gewoon K. niet onverzorgd achterblijft).
  • Vraag bij 'de hypotheker' of anderszins hypotheekconsulent, hoe inflatie gedurende de looptijd van je hypotheek de zaken in een ander daglicht plaatst. (Als betrokkene weigerachtig doet en niks wil (kan!!!!) zeggen, weet je dat het tijd wordt voor een andere consulent).
  • Vraag bij exotische hypotheekconstructies ALTIJD naar een risicoprofiel en wel vandaag klaar aub dankuwel! (dat zal ze leren, want weten doen ze natuurlijk niks, ze hebben tenslotte alleen maar een diploma van de NVM of andere sukkelaars van andere makelei gescoord).
Simpel hè, ja inderdaad, welnu volg bovenstaande raadgevingen dan ook op!

Iets geheel anders nu. In februari jl. vond in New York de zogenaamde Global Association of Risk Professionals plaats. Een aantal meer, maar ook minder bekende ameriko's gaf daar acte de presence en vertelde het eea betreffende de financial market-ellende van de laatste maanden. Voor de die-hards hier de URL waar alle papers te verkrijgen zijn:

http://www.garp.com/events/garp2008postconv/2008presentations.html

En daar gaan we het vanaf nu een beetje over hebben. Niet over AL die verhalen, maar ik pik er een paar greinen uit, want het moet wel leuk blijven. Dit dus vanaf nu (straks dus).
Twerd wel weeres tijd, vandaar dit bericht.

Wat is er gebeurd. Niet veel behalve het failliet van het IMF dat Nederland wilde pesten omdat het in de US zo beroerd gaat met de 'real estate'. Onze NL-huizen zouden 30% te hoog geprijsd zijn. Oh ja, sorry, ondanks ons $100.000+ salaris wisten wij niet dat jullie (als enige land in de EU) hypotheekrente-aftrek toepasten, maar ja hoe moeten wij nu het verschil weten tussen Denemarken en Nederland, waar ligt dat Nederland eigenlijk, ergens achter de Wolga zeker....

Vreselijk dat incompetentia tremens gedrag en nu ook al van het IMF. Je zou toch denken dat ze daar toch tenminste 1 dag per week wakker zijn, maar helaas, sukkels, betaalde sukkels, heel erg maar waar (marktdenken?????????).

Ook leuk is dat er in februari jl. een gezellig samenzijn was van wetenschappers verenigd in

GARP

(that used to be a book.....)

en dat staat voor Global